Amplasament

Tg. Mures, Mures

Anul

2006

Stadiu

Anteproiect

Dimensiune

9940 mp

DESPRE PROIECT

Zona orasului Targu Mures în care se propune amplasarea acestui centru, este cea centrala, în proximitatea limitei dintre douã câmpuri structurale diferite: unul reprezentativ pentru o culturã, un stil de viatã si un regim, celãlalt pentru ce-a de-a doua culturã.  Este vorba de câmpul structural reprezentat de interventia Pietei Teatrului National (1970) si cel materializat de tesutul organic al orasului medieval. De asemenea este important ca acest pol sã se situeze pe directii de interes deja formate, dar poate nu îndeajuns sustinute.

Tipologia spatialã a centrului evidentiaza caracterul public si semi-public al acestui tip de program, prin prevederea unei piete gen „patio” si prin reinterpretarea unor accese  ”gang”, specifice zonei. Printre functiunile compatibile cu ideea de interculturalitate se numãrã: atelierele de creatie, galeriile expo, cafenelele cu tematicã, sãlile de spectacol, sãlile de conferinte.

Ideea de comunicare interculturalã este exprimata în nenumãrate feluri: printr-o bunã integrare în contextul fizic, recurgând la simboluri, creând spatii atipice, adaptate unui mediu compozit, divers, preluând elemente de limbaj arhitectural sau tipologii spatiale proprii unei culturi sau alteia, sau realizând o sintezã a acestora.